При кмета на Септември са намерени справки на ДАНС и тефтер с подробности за сделките

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

02/02/2018 16:25
източник


B нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев са открити справки на Държавна агенция "Национална сигурност", които са се отнасяла за предприетите действия за купуването на гласове на местните избори през 2015 година, съобщи на брифинг днес административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от агенция "Фокус". Те не били секретни, но били са служебно ползване.

Рачев беше задържан вчера по обвинение в безстопанственост и след престой от 24 часа в ареста днес беше освободен под парична гаранция от 250 хиляди лева. Днес му е повдигнато и обвинение за сключване на неизгодни сделки. По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че Рачев е сключвал договор със себе си, защото фирмите, получавали поръчките от общината, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели.

При обиските вчера е открито тефтерче, в което кметът на Септември си записвал информация за фирмите, сумите на обществени поръчки, печалбите и редица други данни, които са нанесени със съкращения и тепърва ще се изясняват. Гешев допълни, че Марин Рачев е очаквал проверка, той като е инструктирал втората си братовчедка, която е начело на фирмата, спечелила най-много поръчки от общината, как да отговаря на определени въпроси.

 

Административният ръководител на Специализираната прокуратура изрази задоволство, че акцията е била подготвена достатъчно секретно, за да бъде кметът все пак изненадан.

По повод вчерашните твърдения, че стотици полицаи са нахлули в сградата на община Септември, Иван Гешев уточни, че досега не е присъствал на операция с по-малко полицейско присъствие. "Хората, които виждате, са представители на други структури и в голямата си част нямат полицейски функции, това са служители от новата антикорупционна агенция, това са служители на Специализираната прокуратура и служители на Бюрото на защита на свидетелите към главния прокурор", поясни той.

Прокуратурата е залята от сигнали за нарушения в общини

Иван Гешев каза още, че Специализираната прокуратура е залята от сигнали за лоши практики в общини. "Има сигнали отвсякъде, включително и такива, които са недостоверни", допълни той.

"Ще видите, че всеки следващ път ще процедираме по идентичен начин и няма да има разлика независимо за какъв кмет става въпрос и от коя политическа сила", заяви Гешев по повод съмненията, че при акциите се действа избирателно. Той каза още, че в Септември не е проведена пиар акция и предстоят нови подобни.

Опасявам се обаче, че лека-полека, както ви омръзнаха делата за наркотици, ще ви омръзнат и делата за кметове. Тогава ще се постараем да ви намерим нещо по-интересно", обърна се Гешев към журналистите.


Още Новини