Баварският финансов министър: Не на България в еврозоната!

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

14/02/2018 22:39
източник


Финансовият министър на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърли каквато и да е възможност за разширяване на еврозоната към нови членове, като България и Румъния, предава Ройтерс.

Зьодер подчерта също, че неговият Християнсоциален съюз, който е част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигаци и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.

Политикът, който е определен да стане следващият премиер на процъфтяващата германска провинция, спечели аплодисментите на около 4000 души на провеждащ се политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.

„Не искаме още един подобен дебат и още мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния. Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър“, допълни той.

Неговите коментари идват на фона на активираните дебати в рамките на България през последните седмици за евентуалното скорошно подаване на молба за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Тези дебати бяха подновени през януари, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се очаква България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото, до юни тази година.

Подобен скептицизъм застъпи и Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт Bruegel. "В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната", каза той в рамките на 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Икономедиа.

„В Германия гората са скептични и този скептицизъм е свързан с конвергенцията. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж, ще зависи от образованието“, каза икономистът. По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време.


Още Новини