Строежът на джамия в Стара Загора се оказа поредната фалшива новина

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

14/02/2018 23:26
източник


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров днес призова за хигиена на публичното говорене в политическото пространство

В Община Стара Загора не е постъпвало искане, идея или проект за изграждане на джамия в града. Това беше съобщено от кмета Живко Тодоров и главния архитект Виктория Грозева по време на брифинг, провокиран от разпространеното по медиите днес сутринта питане от общинското ръководство на ВМРО.

Случилото се кметът определи като фалшива новина и спекулации.

Освен по медиите питането на общинското ръководство на ВМРО беше разпространено и в социалните мрежи. В него се казва, че през месец март 2017 г. е издадено Разрешение за изграждането на молитвен храм в частен имот на ул. "Мусала" 95 в квартал "Лозенец". Поставят се и въпроси защо изграждането на джамия става без знанието на общинските съветници и гражданите на община Стара Загора, на какво основание е издадена виза за строеж, как е избрано мястото и кой ще финансира изграждането?

Това е втората подобна проява на ВМРО - Стара Загора, в рамките на месец след съобщението им, че в училищата се разпространява джендър образование във връзка с проект на фондация, одобрен от МОН. Впоследствие обаче се оказа, че въпросната фондация реализира проекта си от 5 години и в случая не става въпрос въобще за разпространение на джендър образование, а за попълване на анкетни карти от страна на учителите, свързани с половото им равенство и има ли дискриминацията по пол и раса в училище.

По повод новото съобщение на ВМРО, оформено като питане за строеж на джамия и издадено разрешение в ромския квартал "Лозенец", главният архитект Виктория Грозева беше категорична, че в Общината няма входирано искане за изграждането на джамия или някакъв вид молитвен дом. Единствено входирано искане в Общината по линия на Мюсюлманско вероизповедание са два инвестиционни проекта за изграждането на две пететажни жилищни сгради с помещения за стопанска дейност на партерните етажи. Става въпрос за два частни имота, закупени от Вероизповеданието в кв. "Три чучура-север". Проектите обаче не са били одобрени и са върнати за корекция.

"Благодарен съм на медиите, които потърсиха Общината за информация, защото темата е чувствителна за старозагорци. Трябва ли да сме известни с инспирирани скандали? Това подрива управлението на града. Някой се опитва да манипулира хората, а по този начин се уронва престижът на Стара Загора", заяви кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че слухът за изграждане на джамия в Стара Загора е лъжа и манипулация.

"Призовавам за повече хигиена на публичното говорене в политическото пространство и партиите", настоя кметът на Стара Загора. "В момента тази хигиена я няма, правят се фалшиви новини, манипулации, които уронват престижа на общината и града", заключи Живко Тодоров.

Йовка НИКОЛОВА


Още Новини