Български изселници в Истанбул: Събарят ни жилищата, защото не сме за Ердоган

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

13/03/2018 19:36
източник


Български изселници в Истанбул твърдят, че местните власти събарят жилищата им и тормозят жените им, защото не ходят забулени и не са привърженици на президента Ердоган.

Сънародниците ни настояват българската държава да се застъпи за тях на срещата на върха ЕС – Турция във Варна в края на март.

„Проблемът е, че общината, без да каже нещо, събаря незаконно. Има много изселници от Добричко тук, които ги изгониха от тук и сега не се знае къде отидоха, и те са в бедствено положение”, обяснява Йозгюр Тайазъ, жител на квартал „Зейтинбурну”.

Мустафа Расим е с двойно гражданство. Изселва се през 1989 г. Работи години, за да купи жилище, в което сега живеят 8 души.

 

„Затова че не гласуваме за тази партия, АКП (партията на Ердоган – б. ред.), особено където живеем българските изселници, почнаха да събарят нашите къщи. Почнаха да пречат на нашите жени – защо ходят без забрадки…”, обяснява той.

Апартаментът на Мустафа е почти 300 кв. м., а имотите тук са скъпи. От Балконите на нашите съграждани в Истанбул се вижда Босфора и ако преди 25 години тези жилища са се продавали за 200 хил. долара, сега вече ще струват по 2 млн. Сумата ще бъде непосилна за българите.

На 19 април изтича срокът, в който семействата от 360 апартамента в квартала, както и това на Мустафа, трябва да се изселят.


Още Новини