Унищожени местни медии и брутален натиск - журналистиката в Източна и Централна Европа

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

16/05/2018 21:22
източник


Унищожаване на местните и обществените медии и натиск върху частните, който става все по-брутален – пред тези проблеми е изправена журналистиката в Централна и Източна Европа. Около това мнение се обединиха експертите на международната конференция "Медийна свобода и плурализъм".

Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

България

В България има две медийни групи – една изпълнява традиционната си роля на куче-пазач и критик на властта, а другата ласкае политиците и разпространява реч на омразата против всеки, критикуващ властта. Това заяви Александър Кашъмовот Програма "Достъп до информация".

Той се пошегува, че разследващата журналистика в България е на високо ниво – дотолкова, че някои медии правят по-добри разследвания от прокуратурата и полицията. Законите за медиите са сравнително добри, коментира още Кашъмов, като посочи, че за клевета не се носи наказателна отговорност, но пък се налагат високи обезщетения, които са особено опасни за малките местни медии.

Най-големият проблем според него са новите форми на правен тормоз върху медиите, при които различни закони се мобилизират за атаки срещу неудобни издания и даде пример с дела срещу в-к "Капитал", "Бивол" и "Медиапул".

Асен Йорданов от "Бивол" посочи, че в различните държави борбата срещу независимите журналисти се води с едни и същи опорни точки и способи за репресия, защото политическите им системи са еднакви. Във всяка една от тези страни говорим за олигархия, за посткомунистически структури, свързани с бившия режим, които са овладяли общественото пространство, каза той и поиска политическа подкрепа от Брюксел.

Словакия на кръстопът

Убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му отприщи обществен гняв в Словакия, но доведе и до положителни промени, посочи Павло Шалай, редактор в Euractiv. Той съобщи, че две опозиционни партии са предложили законодателни мерки за борба с концетранцията на медийна собственост и защита на разследващите журналисти, а фондация "Отворено общество" е създала фонд за грантове за разследвания.

Но разследването на убийството буксува, а вербалните атаки срещу медиите продължават, каза още той. "Словакия е на критичен кръстопът – ще тръгнем или към Унгария и Полша, или към Западна Европа", заяви Шалай.

Повече войник, отколкото журналист

Така каза, че се чувства Томаш Пиатек, чиято книга "Мачеревич и тайните му", посветена на връзките на бившия министър на отбраната Антони Мачеревич и връзките му с руската мафия, изправи репортера пред съдебен и обществен тормоз.

Аз съм щастливец, защото моят случай бе шумен и известен, каза Пиатек. Министърът не посмя да ме съди, защото книгата бе добре документирана, вместо това ме прати на военна прокуратура за тероризъм.

Пиатек е бил описван от близки на властта на медии като луд, агент на антиполска конспирация и е бил атакуван заради религията си – понеже е протестант, а не католик. Преструващи се на полицаи хора нахлули в апартамента на родителите му, бил е нападан физически, телефонът му – хакнат.

Със съдебен натиск заради неприятни публикации се е сблъскал и един от най-авторитетните вестници в Полша - "Газета виборча". Международният редактор Бартош Виелински описа как разпространителите крият броевете на изданието от публиката, а държавни компании го съдят за клевети. Представете си, че управляващата партия контролира съдебната система и съдията получи обаждане, че трябва да бъде патриот и да осъди тази антиполска медия, каза той. Ако това се случи няколко пъти, ще загинем. (Повече за проблемите на медиите в Полша четете тук.)

Повече диагноза, отколкото професия

Да си професионален и независим журналист в Сърбия е повече диагноза, отколкото професия, каза Зоран Секулич, който председателства Асоциацията на издателите на сръбски вестници. По думите му ситуацията в страната се влошава всяка година, а медиите масово не действат в обществен интерес, а в интерес на властта.

Унгария – обществените медии вече са държавни

Обществените медии вече функционират като държавни и разпостраняват правителствена пропаганда, заяви директорът на неправителствената организация Mertek Media Monitor Габор Поляк. А местните медии са овладени от бизнесмени със силни връзки с управляващата партия "Фидес" и това бе илюстрирано от изборните резултати. На парламентарния вот тази пролет партията на премиера Виктор Орбан получи рекордно високи резултати в селските райони и малките градчета, но не и в столицата.


Още Новини