Ген. Решетников се срещнал с трима наши митрополити

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

17/05/2018 18:22
източник


Протестиращите срещу действията на Светия синод разясниха какво пали недоволството им. Те се обявиха срещу решението на духовниците от Българската православна църква да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Скандалното гласуване е станало в отсъствието на българския патриарх Неофит, който пое отговорност да прие подадената ръка от Македонската православна църква и да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност, но влезе в болница.

Председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски коментира в предаването „Лице в лице“ по БТВ, че след сключения договор за добросъседство и сътрудничество с Македония е получен за пореден път огромно разочарование от Светия синод. „Протестираме, защото Църквата да поеме своята отговорност да е духовен лидер, както в миналото. Не виждам никакъв аналог на родолюбие. Не може църквата да има друга посока от тази на народа си.

Обществото има нужда от възход, от духовен водач“, каза той. „Толерантността не означава ние да свикнем със стандарта, наложен там, а да сме тези, които подаваме ръката за помощ на една опустошена от тоталитаризма страна“, поясни бизнесменът. „От януари до сега нашата църква не направи нищо, след като беше поканена да е църква-малка на македонската. Беше решено да се сформира комисия от Светия синод на БПЦ, но до там.

През последните няколко дни се надига абсолютно недоволство сред обществото. След всичко това, ние все още не знаем мотивите за решението на Светия синод“, каза журналистът и историк Горан Благоев. „Един от мотивите е, че не бива да имат неканонични действия, защото щели да влязат с схизма“, добави Милен Врабевски. Той уточни, че инвестира собствени средства в Македония и затова се вълнува толкова от двустранните ни отношения.

Той попита и защо българската и македонската църква не вървят заедно, както е било в миналото? „Във време нас морална криза, ние не можем да разчитаме на църквата си“, възнегодува още Врабевски. В студиото стана ясно още, че бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников се е срещал не само с русенския митрополит Наум, но и с още двама владици. По думите на историка това е начин да се упражни влияние от руската на българската църква. „Същото прави и Цариградската. Двете са се хванали гуша за гуша заради Украйна“, каза Горан Благоев.Още Новини