Съюзът на диабетно болните в Сливен се обяви против Проекта на Национална здравна карта

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

17/05/2018 19:20
източник


Съюзът на диабетно болните в Сливен се обяви против Проекта на Национална здравна карта. В декларация, разпространена от председателя на сдружението Николай Нейков се посочва, че Проектът на Национална здравна карта, в частност с предвидения брой легла по компетентност за град Сливен, който ще доведе до регионални диспропорции и  ще затрудни крайно болничното лечение по определени специалности, свързани с диабета.

„Захарния диабет е социално значимо заболяване, разпространяващо се в ускорени темпове и засяга хора в трудоспособна и пенсионна възраст. Според новия проект на здравната карта за Сливенска област броят легла към Ендокринология и болести на обмяната са намалени с 8 броя.

Вместо да се облекчат медицинските услуги и възможности за ефективно и адекватно лечение на гражданите, се затруднява достъпа до медицинска помощ с намаляването на броя на леглата.

Това ще принуди диабетиците да търсят болнична помощ извън пределите на областта. Всичко е свързано с допълнителни средства и отделено време.

С тези предложения не се отчита спецификата на системата и реалната необходимост от здравна помощ на населението. Диабета повишава риска от много здравни проблеми. Хроничните усложнения са вследствие на увреждане на кръвоносните съдове и нервите. Включват: сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервите, ставни проблеми, бъбречна болест, проблеми с очите.

Предложението кардиологията от трето и второ ниво на компетентност на първо ниво, води до невъзможност да се лекуват най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система.

Засегната е и съдовата хирургия. Трябва да се вземе предвид, че отделението е единствено за областта.

Диабетиците подкрепяме становището на регионална колегия на БЛС-Сливен за запазване на параметрите на Националната карта за област Сливен. Като пациенти и хора пряко застрашени от неблагоприятните промени, сме готови заедно с други засегнати от готвеното намаление да излезем на протестни действия.

Надяваме се, че нашите възражения ще се вземат в предвид при предложенията за Национална здравна карта – за регион Сливен“ , се посочва в декларацията.


Още Новини