Липса на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенско

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

07/11/2018 15:00
източник


Сливен, 7 ноември /Велина Василева, БТА/
Липса на инвестиции и на квалифицирани работници са сред проблемите на бизнеса в Сливенско. Това каза пред журналисти в Сливен председателят на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов, който участва среща-дискусия за икономическото състояние на региона.

Симеонов представи резултатите от проведена от БТПП анкета сред фирмите от региона за набиране на предложения по въпроси от икономически, обществен и социален характер. По думите му, Сливен е сред общините с високи данъци. Въпреки добрите демографски резултати в региона преобладава нискоквалифицирана работна ръка. От БТПП се ангажират да помогнат на местните фирми да представят своите стоки и производство чрез модерни технологии и присъствие в интернет пространството. Симеонов призова и за повече прозрачност и инициативност от страна на общинските власти, като от страна на БТПП ще има съдействие за привличане на инвеститори.

Той обобщи, че в цялата страна има нужда от по-добро административно обслужване, а повсеместен проблем е липсата на кадри.
Специфичното в региона е, че преобладават хора от ромското население, които са нискоквалифицирани, каза председателят на Сливенската търговско-промишлена палата Кольо Колев. Той допълни, че е настроен оптимистично и смята, че тези хора ще намерят място в обществото и професионален план. По думите му, проблемът с кадрите е сериозен, като не дават резултати мерките, свързани с т.нар. дуално обучение.
Освен липсата на кадри, проблем за местните работодатели е тромавата администрация, каза Васил Йовчев, директор на текстилна фабрика в града.


Още Новини