ЕНП избра Манфред Вебер за водач за евроизборите през 2019 г.

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

08/11/2018 14:42
източник


 ЕНП избра германския евродепутат Манфред Вебер за водач за евроизборите през май 2019 г. Той ще претендира догодина за един от най-важните постове в ЕС – председател на ЕК, съобщава Ройтерс. Вебер победи бившия финландски премиер Александър Стуб.

При гласуването 46-годишният баварец получи 79,2% от гласовете на делегатите на ЕНП. Съперникът му от Финландия получи 20%. Българският премиер Бойко Борисов също участва в конгреса на ЕНП в Хелзинки. По време на изказването си той заяви, че най-големите предизвикателства пред ЕС са брекзит и Европа на две скорости.

По темата брекзит се свърши изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. „Преди години предупредих какви може да са последствията за Европа, ако не се вземат мерки за защита на външните граници.

Ние го направихме и изпълнихме нашия дълг към опазването на сигурността на европейските граждани, но други страни не го направих и виждате какви са последствията – цели държави се разтресоха“, подчерта българският премиер. Той отчете, че има двоен стандарт от страна на ЕС към България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство 

Източник: Информационна агенция КРОСС


Още Новини