Друг саудитски журналист е измъчван и убит

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

09/11/2018 13:42
източник


Още един саудитски журналист и дисидент е измъчван и убит в затвора в Саудитска Арабия, един месец след убийството на Джамал Кашоги в консулството в Истанбул, пишат правозащитни групи.

Те съобщиха, че Тюрк бин Абдул Азиз ал Џасер е бил убит в събота, както и че саудитското правителство се съмнявала, че той тайно е водил акаунт в "Туитър" с потребителско име "Кашкоол", чрез която са били изнесени данни за нарушения на човешките права от страна на правителството .

Журналистът разкрива саудитски шпиони в Дубай и е бил арестуван през март, съобщава сайтът thenewewalij.news. Шпионският кръг се ръководи от Сауд ал-Кашани, близък съветник на княз Мохамед бин Салман (той бе сменен след кризата с убийството на Кашоги).

Турските медии твърдят, че персоналът на Саудитското консулство в Истанбул се е опитал да разбие охранителните камери, за да прикрие престъплението "Кашоги". 

Работници са опитаха да откачат камерите в обекта на 2 октомври, в деня, в който Кашоги влезе в консулството и беше убит на място. Също така се казва, че няколко дни по-късно те са се "позанимавали“ с видео система в къщата на охраната извън комплекса.


Още Новини