Оставките на Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Свиленски иска Камарата на строителите

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

09/11/2018 21:06
източник


Оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски иска Камарата на строителите.

Поводът е искането на социалистите за независима техническа експертиза на магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Мариция“, като и пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София.

Тези депутати стоят зад искането за независима техническа експертиза на основни пътища с внушението, че от българските магистрали се краде.

Това става ясно от позиция на Камарата на строителите в България.

Строителите посочват, че представители на Камарата са провели поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, на които са поставили въпроса да спре използването на бранша за политически цели, да се спре с безразборното, некомпетентно и неточно говорене и да се осигури спокойна работа на бранша. Според тях случващото се в последните дни обаче показва, че апелът на Камарата е останал нечут. 

От Камарата заявяват, че браншът е подложен на поредната популистка атака. „Без наличието на каквато и да е аргументация, депутатът Елена Йончева, която афишира, че в професионалния си път е била разследващ журналист, а сега се изявява като политик, търсейки политически дивиденти, отново отправя обвинения срещу строителния бранш.

Йончева, която настоява за „независима експертиза на първостепенни български пътища“, без да уточнява от кого да е независима експертизата и зависими ли са били всички до момента, твърди, че „в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществени поръчки се връщат към властта“, с което върху българските строителни компании се хвърля поредното обвинение, че участват в някакви корупционни схеми“, се посочва в позицията на строителите.

Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани! За нас това е набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш. Вносителите на искането за експертиза в АПИ не са го подкрепили с никакви доказателства, освен с поредната доза политическо говорене.

Ние настояваме депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки“, пишат от Камарата на строителите.

Представителите на строителния бранш също питат дали Елена Йончева, в качеството ѝ на журналист е провеждала журналистически разследвания за изпълнението на магистрали и пътища по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, и настояват ако такива са правени, те да бъдат предоставени.

„Търпението на българския Строител е голямо, но все пак не е безгранично.

Ако не бъдат взети мерки до 18.11. относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, КСБ и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, чрез което няма да позволим на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание“, заявяват още от Камарата на строителите и допълват, че ще бъдат използвни всички допустими от закона средства, за да се защити достойното име на българския строител.


Още Новини