Проф. Иван Маразов: Благодарение на ценните археологически разкопки край Сливен градът се превърна не само във възрожденски центьр, но и в център на древни култури

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

09/11/2018 15:34
източник


Благодарение на ценните археологически разкопки край Сливен градът се превърна не само във възрожденски центьр, но и в център на древни култури. Това заяви пред Радио „Фокус“ – Сливен професор Иван Маразов, участник в двудневните научни „Табакови четения“. Според него, това дава възможност градът да се представи в нова светлина и да се увеличи притокът на туристи.
„Регионалният исторически музей в Сливен разполага с експонати, които дават възможност на хората да се запознаят с културно – историческото наследство на нашите предци. То просто трябва да стане по – достъпно, а музеите, не само Сливенският, да влязат в своята роля на образователни институции“, подчерта проф. Маразов. Според него е изключително важно, музейните експерти да станат по – близки най-вече с децата и учениците.
„Тук има възможност не само да се покаже даден предмет, а и да се обясни как този предмет се е използвал, за какво е служел, да се представи ситуацията, при която е бил необходим. За целта трябва да се използват модерните  интерактивни методи“, заяви проф. Маразов. Той допълни, че напоследък покрай популярицацията на европейската култура сме позабравили българската. „В Европа, в съседна Гърция на най- малките се обяснява как техните народи са допринесли за развитието на цивилизацията.
Така децата се гордеят с принадлежността си към своя народ, ценят и пазят своята култура. У нас такива послания липсват, и това трябва да се промени, ако искаме и другите да ни ценят“, подчерта професор Иван Маразов. По време на научната конференция той представи своя труд „От предмет към експонат“. Табаковите научни четения са организирани от Регионалния исторически музей в Сливен и са посветени на патрона на институцията – Симеон Табаков.
Людмила ЙОРГОВА

Още Новини