В Сливен строят общежитие за млади художници

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

12/01/2019 18:07
източник


Снимка: Авторът Проектът на общежитието в НХГ „Димитър Добрович“ е дело на арх. Маргарита Козовска

Първа копка за общежитие при националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен ще бъде направена на 15 януари, съобщи директорът на културния институт  Александър Дойчинов.

Гимназията, в която са се дипломирали над 1200 художници, иконописци и дизайнери, е създадена преди близо 4 десетилетия. Преди 7 години тя бе настанена в сграда-паметник на културата, а м.г. отвори вратите си галерия, но до сега учениците й не са имали общежитие.

От школото се надяват проектът на арх. Маргарита Козовска, който предвижда 12 стаи от по 18 кв.м с обособени кухня, баня и тоалетна към всяка за по двама обитатели да бъде завършен в груб вид до есента. По предварителни сметки първата част от проекта ще струва около 200 000 лв., а за цялостно завършване ще са необходими общо над 600 000 лв.

Част от средствата са от собствените приходи на гимназията, за останалите ще се разчита на целево финансиране от Министерството на културата, за което имало уверения на министър Боил Банов.

С построяването на общежитието комплексът на НХГ– Сливен , който включва и атрактивно дворно пространство, ще придобие степен на завършеност, достойна за талантливите деца на България, коментира директорът, който до заемането на административния пост е преподавал иконопис.


Още Новини