Единственият начин за интеграция на ромите е през образование и труд, според вицепремиера Каракачанов (видео)

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

14/01/2019 14:33
източник


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма за какво да се извинява. Поводът за коментара е поисканата му оставка от организации, заради негово изказване към ромската общност от миналата седмица.
    Винаги съм казвал, че между тези хора има и такива като тези деца, които ходят на училище, посочи Каракачанов. Той добави, че единственият начин за пълноценна интеграция е през образование и труд.
    Министърът коментира темата пред журналисти в Министерството на отбраната, след като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица". По думите му тази инициатива е добра, защото дава пример на останалите в общността как могат да се интегрират - през образованието и труда. Той пожела на децата да са добри ученици и им обясни, че завършването на училище ще има позволи да си намерят работа и да имат самочувствие, че са образовани хора.
     За протеста днес пред Министерски съвет срещу него вицепремиерът Каракачанов коментира, че всеки има право да протестира.
    По думите му всички организации, които през годините са усвоявали средства за ромска интеграция трябва да направят отчет за това колко пари са получени, за какво 
са изразходени и защо няма ефект от това. Според него те са основните отговорни, защото са получили парите.
    Министърът коментира и инцидента от вчера, при който курсанти от Националния военен университет бяха нападнати. Автомобилът, с който са пътували, е засечен от друга кола, нападателят след това нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. Министерството на отбраната уточнява, че лицето е от ромски произход и има множество криминални регистрации.
    Според Каракачанов това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решавал с протести, а с честно говорене и с мерки за интеграция, които минават през училищата. 
    Вицепремиерът отбеляза, че вече е изготвил Стратегия за интеграция, която трябва да се внесе в МС. Той обясни, че интеграцията става през събаряне на гетата, защото хората в тях трябва да живеят заедно с останалите граждани. Те трябва да се трудят и да изкарват пари, за да си осигурят място за живеене. По думите му местната власт контролира незаконното строителство и изникването на подобни гета, както и образователната система в съответната община.
    Каракачанов отбеляза, че е съгласен да се дават пари за интеграция, но за образование и спрямо съответен резултат.
    По темата за закупуването на нови изтребители от държавата министърът на отбраната коментира, че предстои да се разбере дали партньорите в коалицията "Обединени патриоти" ще подкрепят предложението на правителството, отправено към парламента.
    Той допълни, че при въпросите за националната сигурност и интереси не трябва да има леви и десни, сини и червени.

Източник: София
 

Още Новини