Турция след заплахата на Тръмп: Фатална грешка!

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

14/01/2019 08:37
източник


„Фатална“ грешка е да приравнявате сирийските кюрди с терористичната организация ПКК. Това заяви говорителят на турския президент Реджеп Ердоган – Ибрахим Калън, след заплахата на американския държавен глава Доналд Тръмп към Анкара, предаде „Дейли Сабах“.

Тръмп заяви, че САЩ ще „опустошат икономически“ Турция, ако турската армия нападне кюрдите в Сирия след изтеглянето на американските войски от страната. Турция обаче разглежда кюрдските бойни милиции, които американците подкрепяха, като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия. Дълго време Вашингтон оказваше подкрепа на Отряда за народна самоотбрана (YPG).

Турски длъжностни лица, включително президентът Реджеп Ердоган, многократно заявяваха, че Вашингтон трябва да разграничи терористите от сирийските кюрди. „Г-н Тръмп, фатална грешка е приравнявате сирийските кюрди с ПКК, която е в американския терористичен списък. Турция се бие с терористите, не с кюрдите. Ще защитаваме кюрдите и другите сирийци от терористичните заплахи“, заяви Ибрахим Калън.

Говорителят на турския президент посочи, че Турция ще продължи войната срещу терористичните организации - „Ислямска държава“, ПКК и Отряда за народна самоотбрана – въпреки заплахата на Съединените американски щати. Турските въоръжени сили се готвят за нова военна операция в Сирия, като този път планират и да щурмуват райони, намиращи се източно от река Ефрат.

Турция


Още Новини