Разкриването на зъболекарски кабинети в селата в Сливенско ще улесни работата на денталните специалисти

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

13/02/2019 10:04
източник


Разкриването или възстановяването на зъболекарски кабинети в селата в Сливенско ще улесни работата на денталните специалисти. Това коментира пред репортер на БТА д-р Живка Георгиева, регионален координатор за Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца в област Сливен.

Друго решение за достъп до тези пациенти ще бъде закупуването на мобилен зъболекарски кабинет. Тя припомни, че в областта има голяма концентрация на ромско население, при което състоянието на детските зъби е лошо, оралната хигиена е незадоволителна, стига се до усложнения още в три-четири годишна възраст. 

В област Сливен през 2018 година са поставени силанти на 302 деца, общо силанизираните зъби са 1059. Като добър пример за обхващане на деца при силанизиране д-р Георгиева посочи сливенското село Жельо войвода, където са силанизирани общо 48 деца. 

През миналата година са направени контролни прегледи на деца със силанизирани зъби от 2017 година, които са установили, че близо 70 процента от силантите са запазени. Д-р Георгиева подчерта, че наред със силанизирането се изнасят здравни беседи за хигиената, правилното хранене, които са важни фактори за профилактиката на оралните заболявания.


Още Новини