Цацаров: Гебрев два пъти е вечерял с руснаци и поляци преди отравянето

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

13/02/2019 17:31
източник


Проверени са всички обстоятелства по престоя на руския агент Федотов у нас, който като време съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Няма друга пресечна точка между двамата, освен деня, в който е бил отровен.

Проверени са маршрутите, автомобилите, които е ползвал, хотелите, в които е отсядал Федотов, който е бил придружаван и от други лица. Проверени са също така визи и документи.

"До момента това, което може да се твърди с категоричност, е само съвпадението на периода на пребиваване на въпросния Федотов с деня на състоянието, в който е изпаднал Гебрев. Това е установено със сигурност. Друго на този етап не е установено. По всичко друго се работи", заяви главният прокурор Сотир Цацаров след изслушването му от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по разследването на опита за убийство на Гебрев, сина му и производственият директор на неговата фирма "Емко".

Оказа се, че бизнесменът е вечерял с поляци и руснаци два пъти - и в момента на отравянето, и предишната вечер, разкри още главният прокурор. Те са били негови бизнес партньори и в момента се установяват, поясни обвинител номер едно.

Цацаров направи уточнението, че прокуратурата не твърди, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, а се разследва опит за убийство, но количеството в руколата в ресторанта е било малко, за да предизвика състоянието, в което оръжейният бос е изпаднал.

"Следователно, ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до руколата, това е само версия, проверена докрай", добави той. Главният прокурор подчерта, че всичко, което е установено до момента от разследващите, е докладвано пред комисията заедно с представителите на спецлужбите и МВР.

По думите му Гебрев сам не може да се сети за мотив към онзи момент преди 4 години, заради който да му посегнат. "Затова ние ще изискаме от междуведомстваната комисия всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент", уточни Цацаров.


Още Новини