Групи от 24 селища в страната участваха на събора „Пролетни игри и обичаи Цветница” в Твърдица

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

22/04/2019 18:41
източник


XX фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи Цветница” се проведе  в Твърдица. Празникът се организира всяка година и е част от проявите на Общината за Великден. Гости на проявата бяха народният представител от ГЕРБ Галя Захариева, кандидатът за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник – областен управител на Сливен Камен Костов и общинският съветник от ГЕРБ – Сливен Десислава Илиева.

„Съборът има над 20-годишна история, в която се стремим да запазим и предадем на поколенията ритуалите на пролетната обредност. Основната ни задача е проучване, съхраняване и популяризиране на локалната и регионална специфика на пролетната обредност, като част от системата на фолклорната култура и мястото й в съвременните културни процеси. Стремим се да провокираме интереса на децата и младежите за усвояване на местната фолклорна традиция, традиционните занаяти и приложни изкуства, за приготвяне на ястия от местната кухня и най-вече да се забавляват“, каза кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

В събора тази година се включиха 27 групи от 24 селища в страната. Участниците във фолклорния празник бяха от общините Твърдица, Поморие Раднево, Стара Загора, Сливен и Нова Загора. Тъпани и гайди изпълниха града с много настроение, участниците бяха в традиционни за всеки регион носии.

Организатори са Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий”.


Още Новини