Падна правителството на Виорика Дънчила в Румъния

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

10/10/2019 15:36
източник


Румънските депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде „Ройтерс“. Това открива пътя за преходно правителство до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 г.

Официалните данни показват, че 238 депутати при необходими най-малко 233-а са гласували за свалянето на Дънчила.

Нейният кабинет загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият й партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне.

Националната либерална партия, най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

Лудовик Орбан, лидер на най-голямата опозиционна сила – Национално-либералната партия (НЛП), заяви след вота, че „кошмарът, който Румъния преживява, е завършил“, предава БТА.

На свой ред премиерът Виорика Дънчила призова президента Клаус Йоханис да номинира нов премиер възможно най-бързо.

„Вотът мина, всички партии се обединиха, за да мине този вот. Имаше и колеги, които извършиха предателство. Няма проблем, тръгваме си с изпълнен дълг“, заяви Дънчила от парламентарната трибуна.
„Призовавам президента Йоханис да номинира възможно най-скоро премиер, който да поеме управлението“, добави тя.

Шест опозиционни партии начело с НЛП внесоха вот на недоверие срещу правителството на Дънчила, озаглавен „За да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва спешно да бъде отстранено“.

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).


Още Новини