Реджеп Тайип Ердоган: Ако можете да спрете операцията в Сирия - спрете я, но не можете

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

12/10/2019 08:13
източник


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция за сдържаност в Северна Сирия. Това стана по време на посещението му в югоизточната ни съседка.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да спре настъплението срещу кюрдските милиции.

Турският лидер беше категоричен, че Турция няма да направи крачка назад. „Отляво и отдясно към нас идват заплахи, казват да спрем операцията. Казах това и на г-н Тръмп, и на други лидери: ако можете да я спрете, спрете я, но не можете“, заяви Реджеп Тайип Ердоган, който говори преди официалната вечеря, която даде в чест на председателите на парламентите на Афганистан, Иран, Китай, Пакистан, Русия и Турция, които се събират в този формат от 2017 г., за да обсъждат съвместни стъпки за борба с тероризма.

По последни данни на турското министерство на отбраната броят на „неутрализираните“ кюрдски бойци в Сирия е достигнал 399 души. 14 села са били овладени от настъпващите бунтовници и турски подразделения.

10 турски цивилни загинаха при два отделни обстрела – 2 души загубиха живота си в град Суруч и 8 в град Нусайбин, където при атаката бяха ранени и 35 цивилни. 3 от 5 турски войници, които бяха ранени при минометна атака вчера сутринта, са починали.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека поне 7 сирийски цивилни са загинали при турски обстрел. Турция отрича действията ѝ да причиняват цивилни жертви. Според местни сирийски правозащитни групи, възможно е около 100 000 души да са напуснали домовете си в Северна Сирия от началото на военната операция.

Има съобщения за отделни бойци на групировката „Ислямска държава“, които са успели да избягат, когато турски обстрел е разрушил стени на местата, където са задържани или при подготовката за транспортирането им от кюрдски бойци от едно място на друго.

121 души са били арестувани от общо 500 профилирани заради това, че са нарекли операцията „окупация“, стана ясно от изявление на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.


Още Новини