Петролът пада след неочаквано нарастване на запасите от бензин в САЩ

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

08/04/2021 08:05
източник


ТОКИО (Ройтерс) - Цените на петрола паднаха в четвъртък, след като официалните данни показаха голямо увеличение на запасите от бензин в САЩ, което предизвика опасения относно отслабването на търсенето на суров петрол при най-големия потребител на ресурса в света в момент, когато доставките по света нарастват.

Петролът от сорт Brent е поевтинял с 36 цента, или 0,6%, до 62,80 долара за барел до 0136 GMT. Американският петрол поевтиня с 38 цента, или 0,6%, до 59,39 долара за барел.

Докато запасите на суров петрол в САЩ паднаха повече от прогнозираното от анализаторите, запасите от бензин скочиха рязко, също срещу очакванията, заяви Министерството на енергетиката в сряда. 

Запасите от петрол са намалели с 3,5 милиона барела миналата седмица до близо 502 милиона барела, докато запасите от бензин са се увеличили с 4 милиона барела, срещу очакванията за спад, до малко над 230 милиона барела, тъй като рафинериите нараснаха производството преди летния сезон на шофиране. [ОВОС / S]

„Рафинерите може да искат да намалят скоростта на работа, за да не съхраняват бензина, за да оспорват рекорда за всички времена“, каза Боб Яугер, директор на енергийните фючърси в Mizuho Securities.

В същото време предлагането се увеличава по целия свят, като руското производство се увеличава от средните нива през март през първите няколко дни на април, казаха търговци.

Възможно е Иран да отмени някои санкции и да добави към глобалните доставки, като САЩ и други сили водят преговори за възобновяване на ядрената сделка, която почти спря иранския петрол да излезе на пазара.

Все пак Международният валутен фонд заяви по-рано тази седмица, че огромните публични разходи, насочени за борба с пандемията COVID-19, могат да увеличат глобалния растеж до 6% тази година, което не е постигнато от 70-те години на миналия век.

По-високият икономически растеж би увеличил търсенето на петрол и продуктите от него, като спомогна за намаляване на запасите.


Още Новини