Beyond Meat отваря първия си производствен завод в Китай

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

08/04/2021 08:46
източник


Около година след дебюта на Beyond Meat в Китай от менюто на Starbucks, калифорнийската растителна протеинова компания отвори производствено съоръжение близо до Шанхай, за да използва ресурсите на веригата за доставки в страната и потенциално да намали въглеродния отпечатък на своите продукти.

Разположено в град Джиасин, град на 85 км от Шанхай, заводът е първото производствено съоръжение Beyond Meat извън САЩ, заяви в сряда компанията, регистрирана в Nasdaq.

През изминалата година конкуренцията се засили в алтернативното протеиново пространство на Китай с набега на чуждестранни играчи като Beyond Meat и Eat Just , както и множество капиталови инжекции за местни стартиращи компании, включително Hey Maet и Starfield. 

Beyond Meat не трепва от съперничеството. На въпрос от TechCrunch да коментира история за алтернативната протеинова сцена в Китай, представител на компанията заяви, че „няма такива, които Beyond Meat да считат за своите конкуренти“.

Китай има не само огромен, ненаситен пазар за заместители на месо; това е и основен доставчик на растителни протеини. Стартиращите китайски заместители на месо се радват на предимство от самото начало и не им липсва интерес от инвеститори, които се състезават да подкрепят потребителски продукти, които отразяват по-добре вкусовете на нарастващата средна класа.

По този начин наличието на някакъв производствен капацитет в Китай е почти предпоставка за всеки сериозен чуждестранен играч. Tesla вече го е правила, за да изгради Gigafactory в Шанхай, за да доставя по-евтини електрически превозни средства. Локализираното производство също помага на компаниите да постигнат целите си за устойчивост, тъй като съкращава веригата на доставки.

По думите на Beyond Meat, съоръжението Jiaxing „се очаква значително да увеличи скоростта и мащаба, в които компанията може да произвежда и разпространява своите продукти в региона, като същевременно подобрява структурата на разходите и устойчивостта на операциите на Beyond Meat“.

Американският хранително-технологичен гигант работи усилено върху локализацията, като продава в Китай както своите водещи бургерни банички, така и имитиращ мляно свинско месо, направен специално за най-големия потребител на свинско месо в света. Каймата от соя и ориз може да се използва в широк кръг китайски кухни и е резултат от сътрудничеството между екипите на фирмата в Шанхай и Лос Анджелис.

Освен производството, заводът Jiaxing ще поеме и отговорности за научноизследователска и развойна дейност, за да изобрети нови продукти за региона. Beyond Meat ще представи и първото си собствено производствено съоръжение в Европа тази година.

„Ние се ангажираме да инвестираме в Китай като регион за дългосрочен растеж“, каза Итън Браун, главен изпълнителен директор и основател на Beyond Meat. „Вярваме, че това ново производствено съоръжение ще допринесе за подобряване на нашите показатели за ценообразуване и устойчивост, тъй като се стремим да предоставим на китайските потребители вкусни растителни протеини, полезни както за хората, така и за планетата.“

Продуктите Beyond Meat вече могат да бъдат намерени в Starbucks, KFC, супермаркета Hema на Alibaba и други канали за търговия на дребно в големите китайски градове.


Още Новини