Британски депутати твърдят, че Владимир Путин и неговите съюзници продължават да перат пари

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

21/05/2018 11:57
източник


Парламентарната комисия за външни дела предупреди правителството, че излага на риск националната сигурност като позволява на „клептократи и нарушители на човешките права да използват лондонското сити, за да перат техните мръсни пари, заобикаляйки санкциите“. В доклад, озаглавен „Златото на Москва“, депутатите пишат, че „въпреки големите приказки от страна властите, Владимир Путин и неговите съюзници продължават безпроблемно да перат пари“. 

Депутатите открито заявиха, че с липсата на действия за борба с прането на пари правителството налива пряко средства в ръцете на режими, които могат да навредят на интересите на Великобритания и нейните съюзници. В доклада се посочва, че правителството не успява да оправдае острата реторика на премиера по адрес на Русия след случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Председателят на комисията Том Тугендхат заяви: „Ние не можем повече да позволяваме това да се случва. Великобритания трябва ясно да заяви, че корупцията с адрес Кремъл не е добре дошла на нашите пазари и ние ще вземем мерки“. 

Дни след като Лондон изгони 23-ма руски дипломати, руски компании, сред които „Газпром“, търгуваха необезпокоявано с облигации за милиарди паунда на лондонската борса, пише днес „Гардиън“. По-рано бе съобщено, че е забавено подновяването на визата на собственика на „Челси“ Роман Абрамович, но не е ясно дали това има връзка с влошаването на британско-руските отношения.


Още Новини