Който кръшка - ще си има работа с полицията

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

22/05/2018 14:56
източник


Спестявате на детето си някой и друг ден в училище, за да удължите отпуската. Звучи безобидно. Но в някои германски провинции това може да Ви сблъска със строг полицейси патрул. И да Ви струва 2500 евро.

Този сюжет излиза на дневен ред покрай всяка ученическа ваканция: родителите „спестяват“ на децата си по някой и друг учебен ден, за да удължат кратката отпуска и да избегнат задръстванията по магистралите. И преди началото на сегашната ваканция на летищата в Бавария полицията засече 20 семейства, които са разрешили на децата си да кръшкат от училище. Полицаите в Нюрнберг например са установили 11 случая, в които родителите са предпочели да заминат по-рано в отпуска и поради това са изтеглили децата си няколко дни по-рано от училище – обикновено под някакъв благовиден предлог или без обяснения. На летището в Алгой полицейските патрули са регистрирали десет подобни случаи. Семействата са били проверени на летището в четвъртък и петък преди началото на ваканцията и не са могли да представят бележка за освобождаване от училище, съобщава полицията. Това означава, че децата им отсъстват от училище без уважителна причина.

Полицията е подала жалби срещу родителите в съответните педагогически служби. Говорител на полицията уточни, че именно тези служби решават дали на родителите да бъдат наложени парични глоби и какъв е техният размер. По закон глобата може да достигне 2500 евро. В навечерието на ваканцията усилени полицейски проверки е имало и по други летища.

Детето ходи ли на училище?

"Детето ходи ли на училище?"

В Бавария неразрешеното отсъствие от училище не е престъпление, разбира се, но представлява административно нарушение. Ето защо при поява на съмнение полицейските патрули по летищата изискват извинителни бележки. Ако родителите не представят такъв документ, полицията се обръща към съответните училища. Вече от години е ясно, че преди началото на всяка ваканция много родители разрешават на децата си да кръшкат от училище. В миналото главният мотив беше да се поудължи отпуската или да се избегнат задръстванията по магистралите, а напоследък все по-често една от причините е ценовата политика на авиолиниите, които в началото и в края на всяка ваканция вдигат цените на билетите.

Дали полицията наистина трябва да се занимава с насърчаваното от родителите кръшкачество? Някои коментатори в Германия припомнят, че през миналата година полицаите са навъртели 22 милиона часа извънреден труд и че навярно е по-разумно да се занимават със сигурността на гражданите, а не с кръшкачите. Други обаче смятат, че полицейските мерки и глобите срещу безотговорни родители са правилна превантивна мярка.


Още Новини