Трима източиха над 1 млн. лв. от Здравната каса

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

19/09/2018 12:16
източник


Аптечен бос от Пловдив и служители на местната Здравна каса бяха арестувани през май за присвояване на 1.1 млн. лв. чрез фиктивно отпуснати лекарства през виртуални аптеки. По време на зрелищната акция те си поделяли парите от източването на институцията. 

В схемата са участвали фармацевтичният бос Николай Александров, директорът на дирекция "Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки" в РЗОК - Пловдив, Иван Деспотов и началникът на отдел "Контрол над аптечната дейност" Влади Манев. Бушон в схемата е бил Димитър Йотинов, на който Александров е прехвърлил три от фирмите си за продажба на лекарства. 

През фирмите "Нурфарм" ЕООД, "ДМ - фарма" ЕООД и "Изгрев Фарма" новият собственик е регистрирал фиктивни аптеки, които са сключили договори за работа със Здравната каса. Служителите на касата са обработвали и изпращали за изплащане към нея множество рецепти за отпускане на скъпи лекарства за лечение на хепатит С и цироза. Пациентите, на които са били изписвани скъпите животоспасяващи медикаменти, дори не са подозирали, че участват в подобна схема. Техните данни вероятно са извличани от системата на Здравната каса. Една от аптеките на Александров в Пловдив, на ул. "Средец" 31А, отдавна е с пуснати кепенци.

По информация на прокуратурата, при акцията по задържането на четиримата Йотинов е изтеглил от сметките на фирмите си 89 хил. лв., като предал на Александров 75 хил. лв. От своя страна Александров предал на Деспотов 50 хил. лв., а той си ги разделил с Манев.


Още Новини