Схема за борба със сивия сектор в търговията с горива предлагат дребните търговци

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

18/01/2019 18:02
източник


Националното сдружение на дребните търговци и превозвачи на гориво ще предложа схема борба със сивия сектор в търговията с горива. Ако действително от сектора изтичат по един милиард лева годишно, главният прокурор отдавна е трябвало да образува наказателни производства, посочват от сдружението и отричат твърденията, че те са в основата на корупцията в сектора. 

Обединението на дребния бизнес в търговията с горива става член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, за да легитимира своя интерес при евентуалните поправки в закона. 

След като вчера представители на сдружението на малките с бизнес с горива не бяха допуснати до заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика. Днес Симо Симов от браншовата организация съобщи за "Хоризонт", че сдружението става член на КРИБ, защото там вижда защитата на своите интереси.

"КРИБ излезе публично и изложи проблемите по закона точно така, както и ние ги излагаме повече от шест месеца. КРИБ застана твърдо на позицията, че този закон не е полезен не само за браншовите организации, които членуват в КРИБ, но и за самите малки търговци, каквито сме ние. Той не е полезен изцяло за държавата и за икономиката".

"Така приетият закон няма да пребори корупцията, нито ще спре изтичането на този един милиард в сивия сектор, за който се твърди", каза още Симо Симов.

"Ако той се поражда, значи нещо в държавата не работи. Ние ще го предложим като схема как ще изглежда вносът или производството. Агенция "Митници", НАП, някой не си е свършил работата, защото няма недоказуеми неща. Просто трябва да има воля някой, за да ги докаже".

От сдружението съобщиха за опити за натиск над негови членове след протестите от миналото лято, но потвърдиха, че запазват готовността си за протести, която обявиха преди седмица.


Още Новини