Бизнесът с горива е много атрактивен за спестяване на данъци, смятат от петролната асоциация

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

19/01/2019 08:52
източник


Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев призова всеки, който се занимава с търговия на горива да се регистрира, за да се прекрати съществуването на нелегални бензиностанции. Пред Би Ти Ви той коментира закона за горивата, чието влизане в сила беше отложено вчера с шест месеца.

Законопроектът беше приет през юли 2018 г. и трябваше да влезе в сила на 28 януари. Срещу него обаче протестират дребните фирми от бранша, според които той затруднява бизнеса им в полза на големите компании. Основният вносител на законопроекта беше депутатът от "Обединените патриоти" Емил Димитров - Ревизоро, по инициатива на Българската петролна и газова асоциация с председател Валентин Златев, която обединява големите вериги бензиностанции и нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим". Вносителите мотивираха новите разпоредби с необходимостта от изсветляване на пазара.

Заради решението на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с лидер Кирил Домусчиев да подкрепи отлагането на закона петролната асоциация напусна организацията.

"В момента не е ясно кой точно прави търговията в бизнеса с горивата. Много от тези хора се крият зад измислени фирми. Всеки с два лева капитал може да отвори бензиностанция или да извършва търговия на едро. Този бизнес е много атрактивен за спестяване на данъци. Който иска да търгува с горива, да вземе да се регистрира и държавата и потребителите да знаят кои сте. Това е крачка за премахване на нелегалните бензиностанции", обясни Делчев.

Той отхвърли обвиненията на Домусчиев, че законът за горивата е писан с лобирането на Валентин Златев и припомни, че последните промени в него са направени от работна група, която е била назначена от вицепремиера Томислав Дончев.

Делчев каза още, че петролната асоциация се е договорила за 15 минути как ще се зареждат камионите, докато възраженията на строителния, минния и металургичния бранш се "изчистят". Минната камара е предложила допълнения, свързани със зареждането на машините, които обслужват мините и кариерите. Одобрени са били и допълнителни предложения на строителната и металургичната организации, които ще са готови с окончателните си предложения по текстовете до 23 януари.

"Никой не си представя, че ще се изкарват камиони от рудниците, за да заредят. Ние сме разумни хора. Така са манипулира публиката", добави Делчев.

По думите му банковата гаранция на една бензиностанция е 20 хил. лева, което се сравнявало на цената на половин цистерна с гориво. При търговията на едро гаранцията пък била 500 хил. лева.

"Трябва да може да отдели такива средства иначе не е търговец на едро", каза още той.


Още Новини