Възпоменателни митинги в селата Филаретово и Ябланово (видео)

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

20/01/2019 07:19
източник


Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен участва в два възпоменателни митинга в община Котел в памет на жертвите на т.нар. „Възродителен процес” по случай 34-годишнината от трагичните събития.

В село Филаретово г-н Хюсмен сподели с присъстващите, че в живота на човек има много преходни неща – здравето, парите и други, но едно следва човека през целия му живот и след него – достойнството. По думите на г-н Хюсмен един режим опита да смачка именно достойнството на българските турци, но това доведе до последствия не само за тях, а направи така, че България да се срамува пред целия свят. Областният управител на Разград призова всички заедно да направим така, че без да се забравя позорното минало, то да се заличи, а не да се създават паметници на това минало.

В съседното село Ябланово г-н Хюсмен апелира към единство не на етнически, а на национален признак. „Българи, турци, роми, миллет да не насаждаме етническа омраза, а да сме единни за нашата България” – заяви Областният управител на Разград.

В двете селища г-н Хюсмен се преклони пред паметта на жертвите и пострадалите от трагичните събития от преди 34 години като поднесе цветя през паметните плочи на чешми, изградени във Филаретово и Ябланово. 18 жители на региона са изпратени в затвори, други 23 – в Белене след протестите в населените места, а Ибрахим Четин от Филаретово е загинал, прегазен от БТР – съобщи един от представителите на репресираните Хасан Белбер от Ябланово.

Във възпоменателните митинги в двете села участваха още: областният управител на Сливен Чавдар Божурски, областният управител на Търговище Митко Стайков, кметът на община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът в Генералното консулство на Република Турция в Бургас Керим Аксен, депутати от 44-тото Народно събрание на Република България, жители на Филаретово, Ябланово и съседни населени места.


Още Новини