Жилищните имоти в големите градове у нас ще поскъпват и през 2019 г.

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

18/03/2019 14:11
източник


Няма европейска столица, която да има по-ниски цени на имотите от София. Това каза Невена Стоянова, упр. директор на Luximmo, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Стоянова коментира данните на Националния статистически институт, според които от 2015 г. до момента цените на жилищните имоти в София са се увеличили с 34%, в Пловдив - 31,5%, а за 3 години във Варна, Русе и Стара Загора цените на жилищните имоти бележат ръст от над 25%. 

„Бързият ръст на цените на имотите у нас се дължи на факта, че те доста дълго време бяха значително по-евтини от тези в останалите европейски държави. Бързото покачване на средната работна заплата също допринесе за тази тенденция, същевременно безработицата спадна много рязко... Цените на имотите ще продължат да растат и през 2019 г., но с по-бавни темпове - около 3-4% за годината“.

 Стоянова посочи, че най-често срещаните сделки на пазара са за апартаменти с една или две спални.

„Това са решения, които отговарят на инвеститорските интереси и на хората, които купуват своето първо жилище“.

Средната цена на квадратен метър е около 1100 евро, отбеляза гостът, а в луксозния сегмент – около 1600 евро.

Луксозният купувач търси все по-голямо, по-просторни жилище. Това е валидно не само за София, а за всички големи градове у нас“.

Според Стоянова предлагането на имоти у нас отговаря на търсенето, а отлагането на покачването на лихвите от Европейската централна банка и работната сигурност, която голяма част от гражданите имат, ще доведат още нови купувачи на пазара.

Най-после това, което се предлага на пазара, отговаря на търсенето. Не се очаква купувачите да се отдръпнат от имотния пазар. Имотите остават най-сигурната инвестиция“.

Невена Стоянова, упр. директор на Luximmo


Още Новини