12 дни остават до крайния срок за деклариране на доходите за 2018 година

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

18/04/2019 17:14
източник


8 244 сливналии вече декларираха получените през 2018 година доходи, а останалите имат 12 дни до изтичане на крайния срок. Това съобщиха от ТД на НАП  – Сливен.

Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица е подадена по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис, като само от началото на годината от офиса на НАП-Сливен са издадени 1696 персонални идентификационни кода, които значително улесняват подаването на документи и получаването на различни услуги и данъчно-осигурителна информация от приходното ведомство. Данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

Крайният срок за деклариране на доходите от 2018 г. изтича на 30 април, като също дотогава трябва да бъде платен и дължимият данък. Плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията.  Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

„Отчитаме много силен интерес към издаване на персонален идентификационен код в офисите ни в последните дни. Изглежда 2019 г. ще е първата, в която електронно подадените декларации ще са повече от хартиените. Електронното деклариране пести време и усилия“ каза по повод наближаващия краен срок за обявяване на доходите от миналата година директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.


Още Новини