Политолог предупреждава за заплахата от война между САЩ и Китай

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

01/11/2020 06:21
източник


Американският политически анализатор Кристофър Лейн обърна внимание на факта, че САЩ и Китай са поели курс на конфронтация. 

Пекин и Вашингтон се борят мълчаливо за международен статут и престиж и това напомня на ситуацията в навечерието на Първата световна война. Тогава Великобритания има свой собствен хегемонистичен статус в региона, за да угоди на нарастващата военна и икономическа мощ в Германия. Сега ябълката на раздора е Югоизточна Азия, която САЩ и Китай включват в собствената си сфера на интереси.

Подтикващият фактор за конфронтацията са отношенията между САЩ и Китай, които са в състояние на свободно падане. Икономическите връзки са на път да се прекъснат поради разгърнатата от Доналд Тръмп търговска война, а американската технологична политика е насочена към отнемане от бизнеса на китайски фирми като Huawei

Също така, причината за началото на войната може да е Корейският полуостров - САЩ и Китай може да са от противоположните страни на конфликта. Освен това напрежението в региона нарасна поради военните маневри на двете сили в Южнокитайско море и Тайванския проток. Вашингтон също оспорва дългогодишното възприятие на Пекин за статута на Тайван, като се приближава към признаването на независимостта на острова от Китай и открито признава военния си ангажимент да защитава Тайван.

Отбелязва се, че дори наличието на ядрено оръжие у противниците няма да ги спаси от нова война. Лейн предполага, че страните ще разчитат на точни удари, за да избегнат апокалиптични разрушения.

„Въпросът дали САЩ ще могат да предадат мирно своето господство в Източна Азия и да признаят Китай за еднаква велика сила остава открит. Ако Вашингтон не направи това, ще се озове на пътя на война, в сравнение с която военните бедствия във Виетнам, Афганистан и Ирак ще се окажат бледа сянка “, заключи политологът.

В края на октомври се очакваше Китай да доминира над САЩ икономически в продължение на 10 години. Това е написано от американската агенция Bloomberg на фона на речта на китайския президент Си Дзинпин при откриването на петата пленарна сесия на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай. Както посочи агенцията, ако през следващите години темпът на растеж на китайския БВП остане на същото ниво, тогава икономиката на Китай, която в момента е на второ място в света, ще изпревари икономиката на Съединените щати, настоящият лидер на рейтинга, в рамките на едно десетилетие.


Още Новини