Robinhood и Coinbase вече са най-популярните приложения в App Store на Apple

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

17/04/2021 05:20
източник


Финансовите приложения стават все по-популярна форма на забавление на смартфоните на хората.

Търговските платформи Robinhood и Coinbase грабнаха първите две места в App Store на Apple през тази седмица, тъй като американците насочиха вниманието си към фондовите пазари и пазарите на криптовалути, съобщава CNBC.

В петък приложението за търговия Robinhood излезе на първо място, последвано от криптоплаформата Coinbase, според данни на компанията Sensor Tower. На трета позиция Apple App Store се оказа приложението TikTok.

Нарастването на популярността идва, след като платформата за търговия на криптовалути Coinbase направи своя дебют на борсата Nasdaq в сряда, а биткойнът поскъпна над 64 000 долара за пръв път в историята.

Нарастването на популярността подчертава бум при търговията на дребно по време на пандемията и културата на т.нар. "meme" акции около компании като GameStop. Търговецът на видеоигри се привлече силно вниманието през януари, след като група търговци от форума WallStreetBets на онлайн социалната медия Reddit предизвикаха, макар и за кратко, исторически ръст на акциите на GameStop.

Обикновено социалните медии и опциите за забавление като TikTok, Reddit и Instagram са най-търсените и използвани мобилни приложения. Класирането отразява импулса в изтеглянията на дадено приложение, а не задължително общото кумулативно изтегляне на дадено приложение.

Това не е първият път, в който Robinhood е на първо място. През януари, в разгара на спора около GameStop, брокерската компания беше най-популярното приложение в магазините за приложения на Apple и на Google. На втора място беше друго приложение за търговия - Webull. Coinbase, Square’s Cash App и Fidelity също попаднаха тогава в топ 10.

Приложението за търговия Robinhood, което спря покупката на определени акции в разгара на лудостта окло GameStop, получи обратна реакция в социалните медии и по-късно нейният главен изпълнителен - българинът Влад Тенев, беше призован да свидетелства пред Конгреса на САЩ. Въпреки това Robinhood добави около 3 милиона клиенти само през януари, според прогнозите на JMP Securities.

Инвеститорите на рисков капитал следят внимателно изтеглянията да дадени приложения. Доскоро този показател се използваше предимно за измерване на успеха на приложенията в социалните медии. Инвеститорите на Robinhood вече използват подобни показатели. Това приложение успя да събере 3 милиарда долара капитал за няколко дни през януари, след като инвеститори казаха, че очакват силен негов растеж, тъй като то се справя с връзките с обществеността и с регулаторната криза.

Друга платформа за търговия - Charles Schwab пък заяви в четвъртък, че е добавила рекордните 3,2 милиона нови клиенти през първото тримесечие - повече нови отделни сметки, отколкото през цялата 2020 г.


Още Новини