Административният съд отмени глобата на КЗК срещу „Хиполенд“

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

18/05/2021 14:23
източник


Административният съд София-област е отменил глобата от близо 125 хил. лв. на "Хиполенд", наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Припомняме, че антимонополната комисия наложи глоба на фирмата за детски играчки в средата на ноември 2020-а. Според решението на КЗК търговецът е заблудил клиентите си с рекламна кампания "-40% избрани модели Lego" през април 2020-а. Проверката на КЗК доказала, че в рекламната кампания липсва указание, че всъщност става дума за ограничени количества от промотираните артикули. Съдебният състав обаче не споделя този правен извод на КЗК и приема, че провежданата от "Хиполенд" реклама, не е заблуждаваща.

От решението на съда става ясно, че "от представените по преписката справки за стоковите наличности преди и след обсъжданата рекламна кампания, от участвалите 99 артикула, в началото са били налични общо 2550 броя. В рамките на промоцията са били продадени общо 973 броя, като в последния ден - 26.04.2020 г., при търговеца е имало налични общо 1558 броя от 93 артикула. Следователно са били изчерпани окончателно само шест от всички участвали в промоцията 99 артикула. В този смисъл не може да са приеме, че не е било осигурено достатъчно количество от рекламираните стоки в рамките на цялата кампания".

Съдът постановил още КЗК да заплати 2000 лева хонорар на адвоката на "Хиполенд" и 50 лева държавна такса.

Важно е да отбележим, че решението на Административния съд може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Припомняме, че проблемите на "Хиполенд" с държавните институции започнаха, след като в разгара на протестите собственикът й Мариан Колев застана на страната на недоволните. Колев публикува отворено писмо на официалния профил на фирмата си с позиция за 17-годишния си син, който е пострадал, след като е бил напръскан със сълзотворен спрей на протеста пред Народното събрание. След което "Хиполенд" стана обект на масирано внимание и проверки от Националната агенция по приходите и Икономическа полиция.


Още Новини