България е най-напреднала от шест разглеждани държави за еврозоната, твърди МФ

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър

27/06/2024 12:47
източник


Министерството на финансите твърди, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция.

Днес по искане на ГЕРБ и ДПС Народното събрание изслуша служебния финансов министър и вицепремиер Людмила Петкова за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета, както и за напредъка по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

"По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка България е единствената държава, която покрива всички критерии освен този за ценовата стабилност. С това може да се отбележи, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция. Очакванията са до края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в еврозоната. След изпълнението на критерия за ценова стабилност страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за датата на членство на България в еврозоната" - заяви служебният финансов министър.

Людмила Петкова отбеляза също така, че се очаква България да е готова да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2025 г.

След изслушването Йордан Цонев (ДПС) и Асен Василев (ПП-ДБ) похвалиха Петкова, защото е представила фактите без политическа окраска.

Според Цонев трябва да има отделно изслушване по въпроса с поредното забавяне по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и усвояването на еврофондовете. 


Още Новини